Tooltip 2 Boren
administrator2022-03-29T11:11:18+00:00Tooltip #2 – Boren
Als leverancier van kwalitatieve bewerkingsmachines en toebehoren vinden wij het belangrijk een goede informatiestroom aan te bieden met betrekking tot deze machines én ook de gebruiksgoederen. Om deze reden willen wij graag wat meer vertellen over de verschillende gebruiksartikelen (zie webshop) die passen bij onze machines in onze Tooltip-blogs, waarvan hierbij de tweede!
Onze tweede Tooltips blog gaat wederom over een veelgebruikte artikelgroep in de profielbewerking, namelijk boren. Boren is een axiale snijbeweging die wordt gerealiseerd door een draaiende beweging rond de as van de boor en een toevoerbeweging van de boor richting het werkstuk. Hoewel de handeling op zichzelf heel vanzelfsprekend kan lijken is het er één die goed doordacht moet worden om tot het beste resultaat te komen en de levensloop van het gereedschap te optimaliseren.
Anatomie boor
Bij het selecteren van een boor voor een bewerking is het van belang goed te kijken naar de vorm, of anatomie, van de boor. Hierbij zijn een aantal variabelen van belang:
– Diameter boor;
– Lengte boor;
– Hoek van de boor.
Aan de hand van deze variabelen kunnen de instellingen voor bewerkingen uitgerekend worden als de voedingssnelheid, snijsnelheid en de ideale rotatiesnelheid. Deze instellingen hebben wij gemakshalve voor jullie opgenomen in onze infomap (onderaan bericht) voor gebruiksartikelen.
Net als bij frezen wordt er altijd geadviseerd te boren met een zo kort én zo breed mogelijke boor, dit verkleind de kans op een breuk in de boor. Om te bepalen hoe lang je boor moet zijn moet er eerst gekeken worden naar de diepte van het gaat dat geboord dient te worden. De lengte van de boor moet ruimte over laten aan de bovenzijde van de spiraal gelijk aan tweemaal de diameter van de boor. Dit zorgt voor een goede afvoer van de spanen door de spiraal met als voordeel een betere afwerking en langere levensduur voor de boor zelf.
Materiaal
De boren die wij aanbevelen voor onze bewerkingsmachines vallen onder 2 grote materiaal groepen, dezelfde als de frezen uit het vorige artikel: HSS (High Speed Steel) boren en HM (Hardmetaal) boren.
HSS is een hoog gelegeerd wolfraam-chroom vanadiumstaal, het is minder hard en taaier dan hardmetaal en daardoor beter bestand tegen stoten en onregelmatige bewerkingen.
HM is een composietmateriaal bestaande uit carbiden van wolfraam, titanium, molybdeen, tantalium en gesinterd met kobalt als bindmiddel. Dit maakt hardmetaal zeer hard (grenzend aan diamant) en weinig taai, daarnaast heeft het een zeer hoge elasticiteitsmodus. Deze boren hebben een veel grotere standtijd dan HSS boren, maar kunnen absoluut geen stoten verdragen.
Naast het materiaal van de boor zelf bieden we ook boren met een TiN coating, dit staat voor Titanium Nitride. Deze allround coating biedt een hoge bescherming tegen hitte en oxidatie en kan afhankelijk van het gebruik het gereedschapsleven verdrievoudigen. Een gereedschap met deze coating is makkelijk te herkennen aan de gouden kleur.
Boortips voor in de praktijk
– Gebruik een boor die zo dik en kort mogelijk is voor de bewerking, ga dus niet voor een boor die toevallig beschikbaar is.
– Kies de juiste boor voor het juiste materiaal, een boor geschikt voor aluminium heeft een andere geometrie dan een voor staal.
– Hanteer een goede voedingssnelheid bij het boren, een te langzame boor zal veel hitte opwekken wat het gereedschap sneller doet slijten.
– Een boor is geen frees, het dient om een gat te boren in de richting van de as van de boor. Het is niet geschikt een zijwaartse bewerking uit te voeren.
– Respecteer de correcte instellingen passend bij een boor, dit bevordert de levensduur van het gereedschap aanzienlijk.
– Een boor kan maar een beperkt aantal maal opnieuw geslepen worden. Gezien de kern van een boor conisch is zal bij een korter wordende boor de “ziel” breder worden. Dit maakt het dat de boor kan gaan vollopen bij een bewerking.